Frans Nicolai is sinds 1984 werkzaam ‘in het beton’. Door zijn jarenlange ervaring en creatieve kijk kan hij praktisch alles maken met zijn geliefde materiaal.

Bruggen, fonteinen, trappen, ornamenten in alle vormen en maten, gekleurd en gepolijst beton, prefab ‘olifantsgras’ fietspadelementen en balkons. Dit is maar een kleine greep uit de lange lijst van betonproducten die Frans Nicolai van Nicolai Prefab Beton in Franeker maakt.

“Als er mensen hier voor het eerst komen en mij over beton horen praten zeggen ze vaak: ‘bij Frans stroomt geen bloed maar beton door zijn aderen.’ En ze hebben gelijk. Ik ben mateloos gefascineerd door beton sinds het moment dat ik er na mijn studie elektrotechniek mee in aanraking kwam. Ik ben toen bij het betonbedrijf gaan werken waar mijn vader al werkzaam was. Binnen dat bedrijf heb ik allerlei functies gehad, net zoals bij de andere producenten van betonelementen waar ik heb gewerkt.

“Uiteindelijk ben ik in 2005 voor mijzelf begonnen. De economie trok net weer aan dus het was prima timing. Mijn bedrijfsplan was één A4’tje groot, ik heb het naar drie banken gestuurd en twee maanden later ben ik voor mijzelf begonnen.

“De grote kracht van ons bedrijf is dat wij maatwerk leveren. Dat loopt uiteen van trappen in villa’s tot de wanden voor prefab woningen en alles daar tussenin. Ik durf met een gerust hart te stellen dat wij praktisch alles kunnen maken, mits wij er maar zelf een mal voor kunnen maken. Mede omdat ik in onze branche als een van de eersten Autocad gebruikte om de mallen te tekenen kunnen wij maatwerk leveren waar anderen voor terugdeinzen. Maar, ons bedrijf is niet alleen uniek vanwege het maatwerk. Wij doen hier verder echt alles zelf. Alleen de constructieberekening -indien nodig- besteden wij uit. Door het maatwerk is ons werk ook nooit saai. Omdat wij alleen maar bijzondere dingen maken vinden klanten ons vanzelf. Daardoor hoeven we nauwelijks acquisitie te doen en hebben we volop tijd voor waar de projecten waar wij aan werken.

“Wat ik mijn klanten altijd op het hart druk is dat als je een plan hebt, je er niet meteen zelf in gaat zitten te tekenen, maar eerst naar mij toe komt. Dan overleggen we hoe je het iets het slimst en daardoor soms zelfs goedkoper kunt doen. Schakel je ons pas in een later stadium in, dan moet ik bestaande ontwerpen nogal eens herzien. Dat vind ik zonde van de tijd en moeite en de kosten die ermee zijn gemoeid. Want ik ben en blijf een nuchtere Fries!

“Experimenteren met beton is een ander sterk punt van ons. Zo kwam ik een paar jaar geleden in contact met iemand van de provincie Noord-Holland. Die wilden een project doen met olifantsgras. Die hebben mij toen gevraagd of ik wilde experimenten met een mengsel van beton en dat gras. Daar zijn we mee aan de gang gegaan in ons ‘lab’. Uiteindelijk heb ik opgeschuimd glas bij het beton gemend en daarmee toen een vederlicht betonmateriaal gecreëerd. Dat is een jaar of drie geleden gebruikt voor een fietspad tussen Broek in Waterland en Monnickendam. Ook zag ik met dit materiaal mogelijkheden in de woningbouw. Helaas is het project een stille dood gestorven.

“Soms loop ik bij toeval tegen een bijzonder project aan. Zo belde een bevriende architect mij of ik het waterbassin voor een fontein in zwart, hoogglans gepolijst beton kon maken. Later bleek dat het de fontein betrof in Franker voor het Eleven Fountains project in het kader van Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa 2018.

“Op dit moment we zijn naast alle andere werkzaamheden bezig met de ontwikkeling van een eigen betoncentrale. Dat doen we omdat we vaak met gekleurd beton en speciale betonsoorten werken. Voor de centrales waar wij mee samenwerken blijkt dat te vaak een lastige opgave of ze hebben er gewoonweg de capaciteit en kennis niet voor. Door de eigen centrale kunnen we welk maatwerk dan ook leveren en hebben we de variabelen in eigen hand. Waardoor we naar hartenlust kunnen experimenten en de grenzen van werken met beton nog verder kunnen verleggen.

“Met MAIN Energie ben ik bij toeval in contact gekomen. Het pand waar we nu zitten vond ik via een bevriende relatie. MAIN was al de energieleverancier en mijn bekende was daar -net zoals ik- erg tevreden over. Intussen ben ik drie jaar een tevreden klant. Op dit moment adviseert MAIN accountmanager Dirk Tuithof ons over ons gecontracteerd vermogen, dat weer samenhangt met de netbeheerkosten. Dat actieve meedenken van MAIN bespaart ons serieus geld. Ook daar hou ik van als nuchtere Fries.

 

Menu