We zijn wederom bij één van onze klanten op bezoek geweest. Deze keer gingen we naar Drachten om met Arjen van der Krieke en Dennis Mous te praten over Elzinga & van der Krieke en hun energievraagstukken. Het bedrijf, gespecialiseerd in kunststofbewerking, bestaat sinds 2017 en is al vanaf het begin klant bij MAIN Energie. Net als andere klanten uit Friesland, valt ook deze onder de portefeuille van energiespecialist Dirk Tuithof.

Uniek in Nederland: hele proces in eigen hand

Het bedrijf is van oprichters Wietse Elzinga en Arjen van der Krieke. Zij begonnen ooit vanuit een garagebox in Drachten, simpelweg omdat ze passie hadden voor het vak. Hun eigen bedrijf combineerden ze toen beiden met hun banen bij Philips. Omdat Elzinga & van der Krieke al snel goed liep, besloten ze er helemaal voor te gaan en zich fulltime te richten op hun bedrijf in de kunststofbranche. Zij willen de spuitwereld laten zien dat het anders kan en dat bleek een succes! Vijf jaar later is het bedrijf dusdanig gegroeid dat ze meerdere panden in bezit hebben en er staat nog een nieuwbouwproject op de planning. In de fabriek van Elzinga & van der Krieke wordt gewerkt met onder andere spuitgieten, thermoplasten en 3D constructies om high tech producten te produceren. Met eigen ontwerpers in dienst, is het hele productieproces van a tot z hier volledig in eigen hand! In Nederland is dat uniek.

Laat je klanten je productie zien

We merken tijdens ons bezoek direct de openheid van de klant en we krijgen een rondleiding door de hallen waar hard gewerkt wordt. Wanneer we dit benoemen, wordt duidelijk dat dit voor Elzinga & van der Krieke ook naar hun eigen klanten toe belangrijk is. Klanten kunnen langskomen om te bekijken waar hun producten gemaakt worden en zij kunnen zelfs hún klanten meenemen om een kijkje te krijgen in het productieproces. Ook zijn er samenwerkingen met scholen uit de regio en zijn er geregeld stagiaires aan het werk. Voor het nieuwbouwproject is het wederom belangrijk dat het open en toegankelijk is voor bezoekers.

Energievraagstukken bij een alsmaar groeiend bedrijf

Op dit moment zijn er al twee panden in het bezit van Elzinga & van der Krieke. Een paar dagen voor ons bezoek heeft er nog een grote verhuizing plaatsgevonden om machines te verplaatsen naar het grotere pand aan de overkant. Op het ‘oude’ pand liggen al 120 zonnepanelen en de klant maakt dankzij MAIN gebruik van een accupakket. Met die batterij vangen ze pieken in hun energieverbruik op. Toen Elzinga & van der Krieke in 2017 werd opgericht, speelden er uiteraard hele andere vraagstukken op het gebied van energie dan nu. Ook de groei speelt een belangrijke rol als het gaat om de energiebehoefte en daarmee heeft MAIN, in het speciaal Dirk, geholpen. Er is meegedacht, geadviseerd en waar nodig is de klant in contact gebracht met onze partners. Voor het nieuwbouwproject denkt MAIN wederom mee. Wat voor aansluiting daar komt, is nog niet zeker. Samen met andere ondernemers op het industrieterrein kijken Arjen en Dennis naar de mogelijkheden voor een decentraal netwerk.

‘Wij zijn blij dat jullie daar goed in zijn!’

Aangename temperatuur dankzij machines

In het tweede pand, waar nu de meeste machines staan, merken we direct op dat de temperatuur erg aangenaam is. De machines geven veel warmte af waardoor verdere verwarming niet nodig is en er is dus geen gaswarmte nodig. Eigenlijk zouden zelfs omliggende panden nog verwarmd kunnen worden met de restwarmte. Een idee dat de innovatieve ondernemers graag in praktijk zouden willen brengen. Op het dak van dit pand liggen nog geen zonnepanelen, dat is ook nog een wens van de mannen. Het is vooralsnog alleen nog niet duidelijk of het pand daar ook geschikt voor is.

Circulair werken met kunststof

Naast het besparen op energie en verduurzamen richten ze zich ook op het hergebruiken van kunststof. Circulair werken met kunststof is steeds belangrijker in een wereld waarin plastic steeds meer zorgen oproept. Alternatieven voor kunststof zijn vaak niet mogelijk of het ontwikkelen ervan kost nog meer energie. Het recyclen is nog een uitdaging, omdat er eindeloos veel soorten kunststof zijn welke allemaal op een eigen manier worden verwerkt tot een eindproduct.  Elzinga & van der Krieke weet dat dit de toekomst is en leveren reeds een bijdrage aan dit proces.

Genoeg ideeën voor de toekomst

We vroegen Arjen en Dennis ook naar hun visie voor de toekomst. Zowel voor Elzinga & van der Krieke als bedrijf als energie. Het is ons duidelijk dat het ondernemen nooit ophoudt, er worden meteen allerlei enthousiaste ideeën met ons gedeeld waarbij één ding vaker terugkomt: de markt aanvoelen en inschatten wat daar nog mist. Voor de huidige apparatuur geldt dat het een mogelijkheid is om ze door te laten meten om inzicht te krijgen in het energieverbruik. Dan weten ze zeker of de machine waarvan ze vermoeden dat hij veel energie verbruikt, dat ook daadwerkelijk doet. Is dat het geval, dan kan er gekeken worden of het de investering waard is om een nieuwere machine aan te schaffen.

 

Menu