De kansen van de dynamiek van de energiemarkt

De energiemarkt lijkt soms net de aandelenmarkt. Het volgen van de bewegingen van de energiemarkt biedt kansen voor onze klanten. Als energiepartner zorgen wij ervoor dat onze klanten de kansen van de dynamische energiemarkt beter benutten door hen te begeleiden met hun inkoopstrategie. Waarbij het verbruik en de toegang tot alle energiezaken ook nog eens inzichtelijk is in het MAIN portaal.

Het effect van maatregelen

De energiemarkt is constant aan ontwikkelingen onderhevig, wat zijn doorslag heeft op de prijs. Het afgelopen jaar was dat niet anders. Nadat de energieprijzen, als gevolg van het Covid-19 virus, zeer sterk waren gedaald, zijn deze prijzen sinds geruime tijd bezig met een zeer stevige opmars. De toenemende energievraag zal, zo verwachten wij, voorlopig ook niet zorgen voor een daling in de energieprijzen. De energievraag is namelijk flink hersteld doordat de meeste lockdownmaatregelen in veel landen zijn afgebouwd. Naast de maatregelen omtrent Covid zijn er ook maatregelen omtrent het klimaat. De ambitieuze Europese plannen om de CO2 uitstoot ver terug te brengen zorgen voor een flinke stijging in de CO2 prijs. Die is hierdoor sinds het begin van dit jaar verdubbeld. Dit zorgt voor hogere kosten voor de productie van met name elektriciteit.

Het effect van het weer en LNG

Het weer heeft ook invloed op de energiemarkt. De verschillende seizoenen en temperatuurswisselingen hebben effect op de prijzen. Door de maandenlange lage temperaturen in het voorjaar zijn de Europese gasopslagen veel slechter gevuld dan normaal. Dit zorgt voor een groter risico in het najaar, wat terug wordt gezien in een hogere prijs voor die periode van het jaar. Daarbij is de toevoer van LNG naar Europa laag, waardoor het aanbod wat beperkt is.

Nord Stream 2 (NS2)

De NS2, die veel in het nieuws is geweest, is een belangrijke factor voor de gasprijsontwikkeling. Het blijft onduidelijk wanneer deze actief zal zijn en dat zorgt voor een mate van onzekerheid. De berichtgeving hieromtrent was onlangs foutief en de gasprijs nam een duikvlucht. Deze stevige correctie werkte dan ook flink door op de emissierechten- en elektriciteitsprijs. Het afgeven van de nodige vergunningen voor NS2 zal mogelijk nog zes maanden kunnen gaan duren. Het is hierdoor allerminst zeker dat NS2 dit jaar nog actief zal zijn. Zolang hierover geen duidelijkheid is, blijft het speculeren de komende tijd.

Grote effecten in energiemarkt door kleine wijzigingen

De volatiliteit van de markt is op dit moment zeer groot, waardoor kleine wijzigingen grote bewegingen kan veroorzaken in de prijs. Hierdoor is het belangrijk om goed op de hoogte te blijven van de markt. MAIN is continue bezig om de markt op de voet te volgen en te analyseren. Hierdoor worden klanten op de hoogte gehouden van een goed inkoopmoment of kijken we naar de gehele inkoopstrategie. Aansluitend aan de behoefte van de klant en om mee te bewegen met de markt, is het nu ook mogelijk om energie in te kopen tegen de dagwaarde. Voor sommige bedrijven kan het toch voordelig kan uitpakken om mee te liften op deze enorm wisselende markt en het MAIN Flex Product af te sluiten.

 

U ziet het, energie is verre van saai. In sommige bedrijven is energie een ondergeschoven kindje, waardoor veel kansen niet worden benut. De mogelijkheden zijn echter eindeloos voor uw onderneming. Wij komen u dat graag persoonlijk uitleggen!

Wij helpen u graag verder. Maak een vrijblijvende afspraak!

    * = verplicht veld
    Menu