Menu Direct contact

"MAIN Energie nieuwe energiepartner van golfbaan De Hoge Dijk"

Golfbaan De Hoge Dijk ligt in de groene zoom van Amsterdam en was een van de eerste openbare banen van ons land. Momenteel loopt er een omvangrijk verduurzamingstraject en bedient de club op een innovatieve manier de moderne golfspeler. Hanny van de Sande is sinds mei 2016 interim golfbaan manager en geniet van de uitdaging om de baan nog beter op de kaart te zetten.

Lees meer

Onze rijkelijk met waterpartijen ´bestrooide´ baan werd in 1990 in gebruik genomen. De jaren ’90 waren een echte boomperiode voor de Nederlandse golfwereld. In die tijd werd de ene na de andere baan aangelegd. In eerste instantie was De Hoge Dijk een negen holes baan, maar intussen zijn we een drie keer negen holes baan waarvan 18 holes de par 71 wedstrijdbaan vormen. Wij zijn een openbare baan omdat de baan op grond van Staatsbosbeheer ligt. Die stelde dat destijds als voorwaarde om te kunnen pachten, omdat in die tijd de bestaande ‘oude’ banen veelal een besloten karakter hadden, waardoor de groei van de sport werd belemmerd.

Intussen hebben we per dag ruim 500 spelers, inclusief de mensen die bij onze golfschool les krijgen. Het grote voordeel van les nemen bij ons is dat je na een paar lessen op onze negen holes par-3 baan mag spelen. Zelfs de betere spelers zie je daar regelmatig ´lopen´ omdat je er goed aan je techniek kunt werken.

Er zijn zoveel ondernemers die golf spelen!

Met MAIN Energie ben ik in contact gekomen door het VastgoedCup toernooi dat MAIN en Vastgoedjournaal hier al een aantal jaren organiseren. Omdat wij bij voorkeur zakendoen met bedrijven waar we al een relatie mee hebben, lag het voor de hand om voor MAIN te kiezen toen ons energiecontract onlangs afliep met de vorige leverancier.

Toen ik mijn keuze voorlegde aan het bestuur van de club, werd er meteen gevraagd of het inderdaad een leverancier van groene energie betrof. Een logische vraag, want we zitten midden in een verduurzamingstraject met de baan. Het betreft de hercertificering in verband met de GEO, een duurzaamheidsprogramma van de Golf Environment Organization. Intussen zitten wij in de derde hercertificeringsronde en we verwachten binnenkort het nieuwste duurzaamheidspredicaat te ontvangen.

Zo’n hercertificering vergt een ingrijpende herziening van het onderhoud van de baan. Het betekent onder andere dat we door strengere wetgeving na 2020 geen bestrijdingsmiddelen meer kunnen gebruiken op de baan. Dus gaan we bepaalde vogels lokken en ‘inzetten’ om insectenplagen in ons gras te bestrijden én stappen we gefaseerd over op andere grassoorten. Neem maar van mij aan, dit alles maakt het werk van de greenkeepers er niet makkelijker op. Om onze greens de snelste van de regio te laten blijven is geen makkelijke opgave voor hen. En geloof het of niet, maar er loopt ook nog eens een ecologische ‘ringslang’ zone dwars door de baan. Die brengt ook een scala aan voorwaarden met zich mee.

Image

Momenteel heeft Olympus, de club die op onze baan speelt, 900 leden. Een groot verschil met 10 jaar geleden is dat steeds minder mensen lid willen worden van een club. De nieuwe generatie golfers speelt vanwege hun drukke agenda minder frequent, en voornamelijk 9 holes. Omdat ze op verschillende banen willen spelen kiezen zij ervoor om per keer green fee te betalen.

Wij spelen in op deze trend door bijvoorbeeld op zaterdagmiddag arrangementen inclusief een dagschotel aan te bieden. Ook hebben we daluren- en 9-holes kaarten. Dat alles met het oog op ´zeg mij wanneer je wilt spelen en ik zeg wat je moet betalen’. Kortom, het is niet meer de dure sport van een aantal jaren geleden. Zeker als je op minder rendabele uren speelt.

De Hoge Dijk is ook altijd een businessclub baan geweest. Tijdens de laatste crisis zijn er helaas een aantal bedrijven afgehaakt. Maar sinds de economie aantrekt ben ik druk bezig om de businessclub verder te laten groeien. Zo hebben we onder andere het lidmaatschap toegankelijker gemaakt. Het is nu gebaseerd op 9-holes spelen en business leden krijgen een aantal green fees zodat ze met klanten kunnen spelen. Ook gaven de leden mij te kennen dat zij slimmer met hun tijd moeten omgaan. Daarom starten de businesswedstrijden nu aan het eind van de middag. Voorafgaand daaraan kunnen de leden dan eerst een ‘rondje’ netwerken. Want daarvoor leent golf zich nog steeds prima. Er zijn zoveel ondernemers die golf spelen!

De laatste jaren is de groep Aziatische leden en spelers groeiende, waarvan een groot aantal van Koreaanse afkomst is. In ons streven om als baan en club op alle fronten het spits af te bijten willen we deze groep enthousiaste golfers op hun wenken bedienen. Daarom is er zelfs een Koreaanse ‘pro’ actief op onze baan. Ik vind het ook heel mooi dat onze Nederlandse en internationale leden heel goed mengen. Onze baan is dan ook een stuk multicultureler dan de gemiddelde Nederlandse baan. Wat dat betreft is de baan een afspiegeling van Amsterdam. Ook loopt er een fietspad door onze baan. Regelmatig stoppen fietsers voor een drankje en hapje in ons clubhuis. Onze baan is dus heel toegankelijk op meerdere fronten. Dat vind ik een mooie ontwikkeling en goed voor de nieuwe ´look´ van de sport.