Hoe duurzaam is uw onderneming?

Duurzaamheid is het topic van deze week. De week van de duurzaamheid is en initiatief dat in het teken staat duurzaamheid en innovatie. Organisaties staan extra stil bij het klimaat en hun bijdrage hieraan. Zakelijk Nederland is al een aantal jaren bezig met verduurzamen. Dit kan een eigen keuze zijn, maar is soms ook een gevolg van wetgeving van de Nederlandse overheid en EU.  Aan de slag met duurzaamheid kan met kleine en grote stappen in het bedrijf.

De overheid helpt een handje mee in duurzaamheid

Duurzaamheid wordt met alle akkoorden en uitspraken van rechters steeds minder vrijblijvend. Steeds meer wetgeving is opgesteld en ondernemers in Nederland hebben hier steeds meer mee te maken. Dit creëert een nieuw speelveld met kansen voor zakelijk Nederland. Maar welke kansen zijn dit dan?

De kans van duurzame energiebronnen

Als afnemer is het mogelijk om zelf duurzame energie op te wekken door middel van zonnepanelen of windmolens. Dan kan de eigen opgewekte stroom direct worden gebruikt. Maar het is ook mogelijk om bij de energieleverancier te kiezen uit duurzame energiebronnen. Zo kunt u ook groene stroom afnemen of bijvoorbeeld CO2 gecompenseerd gas. Echter is het vooral duurzaam om zo min mogelijk energie te gebruiken. Besparen is niet alleen goed voor het klimaat, maar ook voor de portemonnee. Zeker nu de energieprijzen om diverse redenen aan het stijgen zijn.

Verbruik is key

Om te kunnen besparen op de energie is het noodzakelijk om eerst inzicht te hebben in het gehele energieproces. Hoe lopen de energiestromen precies? Bij MAIN wordt dit gedaan door middels van onze Energiescan. Met deze scan wordt het gehele pand onder de loep genomen, wordt inzicht gecreëerd en worden maatregelen geformuleerd om energie te besparen en zo meer duurzaam te worden.

Middels de MAINmeters en de online mijnMAIN omgeving worden de verbruiken zichtbaar en wordt het duidelijk waar er kan worden bespaard. Wij begeleiden u in het traject om uw pand duurzamer te maken en kunnen dankzij ons slimmer Energiemanagementsysteem ook uw energieverbruik optimaliseren. Bijvoorbeeld door te kijken naar uw bedrijfstijden.

Bestaande wetgeving duurzaamheid

Sinds 1 juli 2019 is er al de informatieplicht voor bedrijven die meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m³ aardgas verbruiken. Zij zijn verplicht om energiebesparende maatregelen te nemen met een terugverdientijd van 5 jaar of minder. Dit is de energiebesparingsplicht. Daarnaast is er de EED (Europese Energie-Efficiency Richtlijn). Dit is een verplichting voor bedrijven waar meer dan 250 FTE werkzaam zijn, of een jaaromzet hebben van meer dan € 50 miljoen of een jaarlijkse balanstotaal van meer dan € 43 miljoen.

Energielabels

En nu komt er per 1 januari 2023 een verplicht van minimaal energielabel C voor kantoren en panden, waarbij zij in 2030 zelfs worden verplicht tot een energielabel A. Een energielabel geeft aan hoe energiezuinig een gebouw is en welke energiebesparende maatregelen nog mogelijk zijn. Hoe minder fossiele energie een gebouw gebruikt, hoe beter het energielabel. Hierbij is G het slechtste energielabel en A+++++ het beste. Duurzaamheid wordt dus steeds belangrijker en MAIN kan u daarbij helpen.

Ontdek de mogelijkheden van verduurzamen. Vul uw gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op!

    * = verplicht veld

    Menu